maandag 14 januari 2008

Wat geschiedenis

Vrijdagavond bij de buren wezen eten. Hij is net gepensioneerd en zij geeft les in rechten.
Samen hebben ze 2 dochters, waarvan er een naast hun woont. ( 1 km van ons huis af. De buurman ging altijd op de fiets naar school en de afstand op zijn fietscomputer was precies 1 km )
Hij is geboren in dat huis en kent veel van de geschiedenis van ons huis.
Sinds 1394 wordt het stuk grond waar ons huis op staat al bewoond. Sinds 1600 komt de naam Halvorset al voor. Halvor is de naam van de eigenaar en set is betekend eigenaar van. Dus Halvorset is eigenaar van Halvorset. Ons huis is gebouwd in 1890. Dat tekent alleen de benedenverdieping. In 1914 is een een eerste verdieping boven opgezet. In het beton wat je naast al het hout in het huis tegenkomt staat ook "Halvorset 1914"
In ons huis heeft familie Halvorset altijd gewoont. Opa Otto en later Oluf Halvorset. Oluf is geboren in 1915. Is ongeveer in 2001 overleden. Toen Oluf het tijd vond om een vrouw te vinden deed hij dat niet op de traditionele manier. Hij zette een advertentie in de krant. Huishoudster gezocht!! Daar kwam een vrouw opaf. Die zou met de trein richting Våler komen en hij zou haar ophalen van de trein. Hij ging met paard en wagen naar de trein, waarna zij in de wagen stapte en verborgen werd onder een dekzijl. Zo heeft niemand haar ooit gezien onderweg naar huis. Niemand heeft ooit geweten hoe hij aan een vrouw kwam. Ze zijn uiteindelijk getrouwd en een dochter gekregen.

Onze buurman ( Ingve ) heeft Oluf wel gekend. Een beetje apart manneke. Verzamelde alles. Zie onze schuren. Van Ingve hebben we Olufs laatste paspoort in bruikleen gekregen. Het hoort tenslotte bij het huis. Mochten we het huis ooit verkopen dan wil hij het terug hebben.
Al met al hebben we een gezellige avond gehad en weer veel geleerd over de geschiedenis van ons huis.

Geen opmerkingen:

Onze omgeving