dinsdag 17 juni 2008

Sankt Hans

Elk jaar vieren de noren op 23 juni Sankt Hans, oftewel Midzomer. De wisseling der seizoenen wordt in noorwegen al eeuwenlang gevierd met grote vreugdevuren.
Sankt Hans betekent ook de tijd van heksen en andere bovennatuurlijke krachten. Om de heksen en andere boze geesten te verdrijven werden grote vuren gemaakt. Vroeger werd het vuur op heuvels en hoogtes gemaakt zodat men het vuur van mijlenver kon zien.
De heksen hadden altijd slechte plannen. Zij wilden het land schade berokkenen en de enige manier om de heksen te verjagen was met vuur. Ook hing men lijsterbessen voor de deur en het raam, want lijsterbes heeft een geur waar heksen absoluut niet van hielden.
Bezems en dergelijke werden verborgen, zodat de heksen hen niet konden gebruiken om naar Bloksbjerg, de verzamelplaats van de heksen, te vliegen.

Niet alleen heksen, maar ook trollen, elfjes en draken spoken tijdens Sankt Hans rond. Midzomer zit vol krachten en tovenarij. De herders benutten bijvoorbeeld die krachten door een bloemenkrans om de horens van hun mooiste koe te hangen om hiermee de koe te behoeden voor ziektes in het komende jaar alswel om de heksen te weerhouden melk van de koe te stelen.

Dit jaar vieren wij het (voor het eerst) op 21 juni. Er wordt dan bij ons verenigingshuis een bbq ( grillen op z'n Noors) georganiseerd. Wij gaan de langste dag ( onze trouwdag ) vieren met grillen en wat te drinken. Moet wel eerst werken en natuurlijk de halve finale van Nederland kijken,maar na die tijd gaan we grillen met de buurtbewoners. Ben erg benieuwd wanneer het dan donker gaat worden. Mijn wekker gaat 's ochtends wel vroeg, maar toch wil ik proberen wat lang op te blijven.

Geen opmerkingen:

Onze omgeving