zondag 11 mei 2008

Veiling

Gisteren naar een veiling geweest. Een veiling met spullen van een overleden persoon.
Een uur voor aanvang kon je komen bezichtiging. Daarna begon de veiling.
Er werd echt van alles geveild. Al het huisraad, oude bladen, tijdschrifen, meubelen en nog veel meer.
We waren een beetje aan de late kant dus we hebben niet alles goed bekeken. Maar er stonden wel een paar leuke schommelstoelen. Wat leuke potten voor buiten en een leuke theepot voor op de kachel.

In het begin moet je de tactiek nog een beetje leren. Wanneer kunnen je het beste je bod roepen en hoeveel bied je dan.
Naast allerlei mensen die het leuk vinden om zo iets te bezoeken waren er natuurlijk ook de nodige handelaren die voor weinig geld leuke dingen op de kop tikken.
De opkomst was heel aardig. Het was prachig weer. Alle spullen stonden buiten uitgestald.
Onze eerste bod op een doos vol huisraad was misschien achteraf niet op het juiste moment en met het juiste bedrag. Maar voor 100 kronen werden we toch eigenaar van een doos vol met oude theepotten, pannen en potten. Een heel oud kereltje maakte er nog wel een leuk spectakel van. Bij elk ding wat hem aansprak ging hij gelijk al een bedrag bieden. Soms nog voor de spreekmeester was uitgesproken. Als er iets voor weinig weg ging riep hij vaak, is veel te goedkoop. Op een gegeven moment dacht men dat hij weer een bod had geplaatst. nee zei hij, ik heb geen geld meer.

Na een tijdje heb je door dat je moet bieden met een laag bedrag op iets wat bijna op de stapel niet verkoopbaar komt. Zodra er een bedrag geboden wordt volgen er vaak meer. Sommige dingen gingen voor soms veel geld van de hand. Maar sommige dingen ook niet. Heb voor 10 kronen een oude tafel gekocht. Voor 30 kronen een stapel met oude borden en voor 10 kronen nog een doos vol met mooie glazen schalen. Ook hebben we nog op een oude viool geboden. Niet gewonnen helaas. Maar met een hoger bod hadden we die waarschijnlijk wel kunnen hebben. Dan hadden we voor ongeveer 150 euro een mooie oude viool kunnen hebben. Een van 100 jaar oud en een kopie van de beroemde stradivarius. Ach ja volgende keer beter.
Die schommelstoelen heb ik helaas moeten laten staan omdat er ook nog gewerkt moest worden en zo'n veiling neemt toch wel de nodige tijd in beslag.

Geen opmerkingen:

Onze omgeving