vrijdag 4 april 2008

Andere auto

Zo gisteren konden we eindelijk onze andere auto ophalen. Mitshubishi Space Star.
Deze auto is de vervanger voor onze auto die we in het begin hadden aangeschaft.
Helaas is onze 1e auto zo slecht dat we er niet te lang meer in willen rijden. Alle garagehouders waar we zijn geweest om auto's te kijken hadden helaas geen interesse om de auto in te ruilen. Dus nu nog maar eens particulier proberen en anders kan hij zijn oude dag op de sloop slijten.

Verder begint het hier steeds groener te worden. Het heeft al dagen niet meer gevroren. Temperaturen boven nul en af en toe een heerlijk zonnetje. Dat doet al het sneeuw en ijs smelten. Onze tuin is omgetoverd in een kleine modderpoel. Al het smeltwater kan nog niet goed de grond in vanwege alle vorst die nog niet is verdwenen.

Over de eetgewoontes van de Noren hebben we ook al weer eens gediscuseerd met de noren/nederlanders.
Noren zijn zeer aan hun eigen dingen gehecht. Alles wat noors is is goed en anders niet. Zweden is niks en alles wat uit een andere europees land komt is ook niets.
Het duitse bedrijf Lidl heeft daarom ook onlangs besloten om te stoppen hier in Noorwegen. De noren komen er niet, wel alle buitenlanders. Maar dat is niet genoeg. Dus worden de winkels overgenomen door een noors bedrijf. Jammer voor ons, want daar boodschappen doen scheelt best in de portemonnaie. Dus maar weer op zoek naar een andere goedkope winkel. Boodschappen zijn wel een van de grootste uitgave per maand.

Toch wel een beetje raar, want de noren in ons gebied weten wel massaal het winkelscentrum met over de grens in Zweden massaal te vinden. Meer keus, goedkoper en beter is hun moto. Dat snappen we dan even niet. Maar ja de noren blijven af en toe rare mensen.

Ons volgende bezoek komt er al weer aan. Dinsdag komen paps en mams gezellig 2 weken logeren. Gaan we mooi eens kijken of we wat aan onze "spookkamer" kunnen doen.
Okke moet wel vroege diensten bij de bakker draaien, maar er is vast wel tijd om 's middags wat te doen.

Verder begint iedereen zich hier al op te maken voor de nationale feestdag in Noorwegen. 17 mei is dat. In 1814 kreeg Noorwegen voor het eerst een grondwet.Ze wisselde van het Deense gezag naar het Zweedse gezag. Dit duurde tot 1905. Toen werd Noorwegen zelfstandig. De grondwet wordt nog steeds gevierd.
Voor die gelegenheid is er toen in 1864 (50 jaar later) een noors volkslied gemaakt. Waarvan hieronder de vertaling.

Ja, wij houden van dit land

Ja, wij houden van dit land,
zoals het opstijgt,
ruig, verweerd, uit het water,
met de duizenden huizen.
Hou, hou van het en denk
aan onze vaders en moeders,
en de saganacht die afdaalt,
dromen over onze grond.
En de saganacht die afdaalt,
afdaalt dromen over onze grond.


Noorse man in huis en hut,
dank uw grote God.
Hij zal het land beschermen,
zelfs al zag het donker uit.
Alles waar onze vaders voor vochten,
moeders voor weenden,
heeft de Heer volbracht,
zodat wij ons recht wonnen.
Heeft de Heer volbracht,
volbracht zodat wij ons recht wonnen.


Ja, wij houden van dit land,
zoals het opstijgt,
ruig, verweerd, uit het water,
met de duizenden huizen.
En zoals onze vaders' strijd heeft geheven,
Dat van nood naar zegen,
ook wij, wanneer het verlangd wordt,
voor deze vrede, vechten.
Ook wij, wanneer het verlangd wordt,
verlangd voor deze vrede vechten
.

Op 17 mei is er veel folkore. Veel optochten met kinderen in klederdracht. Veel muziek en veel vlaggetjes. We zullen het meemaken dit jaar wat het precies inhoud.

5 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Gina & Willem-Jan Olthuis zei

Hallo Okke en Gerlinda,

Het blijft leuk om jullie blog te lezen, zoveel herkenning !! De tuin die meer op een modderbad lijkt dan op je tuin, eetgewoontens van de noren enz. Ik wens jullie heel veel gezelligheid toe met de visite uit Nederland. Wij hebben heel veel visite gehad de afgelopen 2 maanden en zijn nu weer met z´n viertjes. Geniet van Norge, dat doen wij ook !! Gina Olthuis

Nicole zei

Hallo Gerlinda en Okke,

Laatst kwam ik via via op Youtube het Noors volkslied tegen. Het werd prachtig gezongen door een megakoor. Zo kon je ook een klein beetje eruit halen wat ze eigenlijk zingen. En nu met jullie vertaling, weten we meteen wat het betekent. Bedankt!!

Fijn dat jullie een andere auto hebben. Daar kun je niet zonder, hè in een land als Noorwegen. We hopen dat-ie jullie naar mooie plekjes in Noorwegen mag brengen.

Wij komen morgen weer naar Noorwegen. Hans heeft een baan en het arbeidscontract moet getekend worden. We gaan ook naar een huis kijken in Tvedestrand. En natuurlijk allerlei andere administratieve zaken nog regelen.
We hebben er in ieder geval veel zin in. Het komt ook voor ons weer een stapje dichterbij.

Groetjes vanuit een zonnig Rijsbergen,

Nicole (en mijn gezinnetje)

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Onze omgeving