dinsdag 27 december 2011

Een rare kerst

Tijdens de kerstdagen was er aan de kust een stevige storm voorspeld. Dat het ook zou stormen in het binnenland dat had ik niet verwacht. Op kerstavond en 1e kerstdag moest ik eerst werken en daarna zouden we kerst vieren in Flisa. Die avond stond er al een aardige wind, maar binnen had je geen idee dat het zo hard waaide buiten. Rond een uur of 10 's avonds begon het licht al een beetje te knipperen en na een half uur was het helemaal donker. Dan maar de kaarsjes aan. Rond 12 uur gingen wij naar huis. Zou er in Våler ook geen stroom zijn? Overal was het pikdonker en overal lagen takken over de weg.

Thuis gekomen wilde ik de auto voor de deur parkeren, maar er lag een sneeuwschep in de weg dus de auto werd naast het huis geparkeerd. Binnen gelijk wat kaarsjes opgezocht. Het was al laat, dus Okke zou Nena nog even uitlaten en daarna het bed in. Okke had nog geen voet buiten de deur gezet of hij trekte Nena al weer naar binnen. De dakpannen vlogen door de lucht. De volgende dag was er nog geen stroom, maar zijn buiten de schade maar eens gaan bekijken. Een deel van het (nieuwe)dak was er af en de dakpannen lagen precies op de plek waar in eigenlijk mijn auto had willen parkeren. Hoe bedoel je geluk? Maar ook ons groentekasje is beschadigd door de enorme wind.

2e kerstdag werd dus gevierd met de kaarsjes aan. We hadden nog een radiootje met batterijen en zo konden we het nieuws een beetje volgen. 2e kerstdag gingen we weer zonder stroom naar bed.
Je raakt wel een beetje onthandt zonder stroom. Er is geen water, je hebt geen licht, je kan niet eten koken, je kan helemaal niets.
Vanochtend was de stroom nog niet weg. Het was die nacht ruim 8 graden geweest dus er was veel sneeuw gesmolten en we kunnen het gras weer zien. Maar dan eindelijk vanmiddag om 2 uur hadden we dan na 40 uur zonder gezeten eindelijk de stroom weer terug. Wat heerlijk zeg. Weer ligt, weer water, we kunnen de kerstboom weer aandoen. Helaas hadden de lichtjes het begeven van de kerstboom.

Toen de stroom weer terug was gelijk met de timmerman gebeld om te vertellen van het dak en of hij het voor ons kan komen repareren. De verzekering moet ook gebeld worden.

Dit was voor ons een kerst om niet gauw te vergeten dankzij de orkaan Dagmar.
1 opmerking:

Emmy zei

Ja, wat een storm hè. Bij ons heeft het glazen hekwerk op de veranda het begeven. weet niet precies hoe oud dat was, maar het heeft waarschijnlijk heel wat eerdere stormen doorstaan. Gelukkig niet zo'n vervelende schade als wanneer je dakpannen er af waaien, maar wel een hoop troep met al die glasscherven.
Sneeuw hebben we hier in Larvik amper nog gezien dit jaar.

Onze omgeving