dinsdag 15 december 2009

Julebord

Zaterdagavond hadden we voor het eerst een echt julebord. (een kerstdiner) De Spar had een julebord georganiseerd en Okke mocht ook mee. We gingen naar een restaurant in Elverum. Het is op zo'n kerstdiner wel de bedoeling dat je feestelijk gekleed gaat en dat deed ook iedereen. Een feestje in Noorwegen is toch gauw wel even anders dan zoals wij ze in nederland kennen, maar als je de regels een beetje kent dan is er niets aan de hand. De meest voorkomende regel op een feestje is dat het bezoek vaak zijn eigen drank mee neemt. Maar ja als je gaat eten in een restaurant zal dat wel anders gaan dachten wij. Toch waren we een beetje in de war toen collega's van mij die meereden met ons in de auto al aan de drank gingen. Even indrinken zeg maar. Moet je je eigen drank meenemen vroegen wij daarom maar voorzichtig. Nee hoor, dit gaat niet mee naar het restaurant hoor. Daar aangekomen bleek er een heel buffet klaar te staan met warme en koude gerechten. De echte tradtionele kerstmaaltijden, dus zeg de worsten, namaak gehaktballen en ribbe ( varkensvlees met zwoert, wat krokant wordt gebakken ) is niet echt mijn ding. Dus ik ga liever dan voor het koude gedeelte. Lekkere soorten vleeswaren en vis, lekkere salades en brood.
De Spar had in totaal 2 tafels geregeld. Waarvan de eerste tafel al gauw uitgeten was en tafel 2 er wat langer overdeed. Ik was nog maar net begonnen of de andere tafel was al klaar. Na het diner was er live muziek en dansen. In de ruimte waar dat plaats vond hadden wij ook een aantal stoelen gereserveerd. Dus eigenlijk iedereen die klaar was met eten ging al naar die andere zaal. Dus wie zat er nog als laatste aan tafel, wij dus. Niet omdat we zo veel aten, maar meer omdat we er van probeerde te genieten.
Ja en toen kwam er muziek en dans. De muziek bestond voornamelijk uit het genre
" noorse danseband ". Het laat zich moeilijk omschrijven maar is zoiets als een combinatie van James Last, Frans Bauer en weet ik wat nog meer. Iedergeval geen muziek die mij doet warmlopen, maar de noren zijn er gek op. Nu was het tijd voor de drank en de gezelligheid. Drankjes wel op eigen kosten, maar vooruit.

Na het nog een aantal uurtjes te hebben uitgehouden, vonden we het wel welletjes en zijn naar huis gegaan. Leuk om mee te maken en volgend jaar gaan we gewoon weer mee, maar dan zijn we meer bekend met de regeltjes.

Nu is het nog een kleine week te gaan voor de kersdagen en het ziet er naar uit de er in heel het land een witte kerst komt. Wij hebben vanaf 1 december al sneeuw en er kwam gister nog een laagje bij, dus dat gaat helemaal goed komen.

1 opmerking:

Marianne zei

Wij hebben inmiddels ook een laagje wit in Dronten..het heeft de hele dag gesneeuwd :-)
Kids helemaal blij !

Grappig dat dingen toch weer net effe anders gaan dan hier....

Onze omgeving